Ciastka i pieczywo od Piekarni Pochopień

Wybierz tradycję z Piekarnią Pochopień Piekarnia Pochopień jest zakładem z tradycjami datowanymi na 1946 rok. Stworzona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Kultywowanie rodzinnej tradycji i […]

Czytaj dalej

Wartości odżywcze pieczywa

Pieczywo jest podstawą jadłospisu człowieka w naszej kulturze. Wyrabiane jest z wody, mąki soli, mleka, środków spulchniających (zwykle zaczynu chlebowego lub drożdży) i wszelakich dodatków ulepszających doznania smakowe, jak przykładowo: mak, słonecznik lub sezam. Dlaczego należy jeść pieczywo? Pieczywo to jedzenie niezwykle bogate w mnóstwo najróżniejszych składników energetycznych i odżywczych, niezbędnych do właściwego funkcjonowania ludzkiego […]

Czytaj dalej

Lavazza A Modo Mio – czy można kupić zamienniki tych kapsułek?

Podmiotów przetwarzających kawę są setki, niemniej jednak Lavazza wciąż znajduje się na liście tych najpopularniejszych. Mało osób wie, że historia marki Lavazza zaczęła się w końcu XIX wieku w Turynie. Wtedy to Luigi Lavazza za równowartość około 20 dolarów kupił niewielki sklep, gdzie mielono ziarna kawy i przyrządzano ich niepowtarzalne kompozycje. Ekspresowo podbiły one serca […]

Czytaj dalej

Kwaszone ogórki i ich wpływ na nasz organizm

W zupie, na kanapce, w sałatce bądź w formie surówki do dania głównego – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, ponieważ kiszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i pyszne. Kiszone ogórki – zrób je samodzielnie bądź kup gotowe Kwaszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu […]

Czytaj dalej

Przetwory ekologiczne muszą mieć odpowiednie certyfikaty

Od szybkiego rozwoju branży żywieniowej, który rozpoczął się na początku zeszłego wieku, produkty konsumowane przez nas na co dzień zaczęto coraz częściej nasycać licznymi związkami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz razem z coraz szerszym zainteresowaniem konsumentów odnośnie tego, co konsumują i jakie może to wywoływać skutki dla ich zdrowia, ostatnio coraz chętniej poszukują oni […]

Czytaj dalej

Żurek i barszcz biały – zupy nie tylko na święta

Ostatnio coraz rzadziej spożywamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, a przez to potrzebę natychmiastowego najedzenia się, chętnie rezygnujemy z zup, ograniczając się do posiłków kiedyś serwowanych zazwyczaj jako to drugie danie. Jednak tradycyjne polskie zupy, takie jak żurek oraz barszcz biały, zostaną z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli własnoręcznie przygotowujemy je […]

Czytaj dalej

Rozwiń swoje kulinarne pasje – kursy gotowania

Samodzielne przygotowanie dań w domowym zaciszu ma wiele zalet. Największą z nich jest zwłaszcza zmniejszenie kosztów – spożywanie potraw w domu bywa w większości wypadków dużo tańsze niż codzienne korzystanie z usług gastronomicznych. Radość płynąca z ugotowania posiłku własnymi rękami jest też tak samo istotna – szczególnie, gdy możemy poczęstować nim gości lub domowników. Nie […]

Czytaj dalej

Food pairing – poznaj nowy wymiar gotowania

Chociaż przywykliśmy do konkretnych kombinacji smakowych, nie znaczy to, iż łączenie ze sobą dań, które na pozór absolutnie do siebie nie pasują, nie może przynieść intrygujących i, co najistotniejsze, apetycznych wyników. Uświadamiamy sobie to na każdym kroku. Olbrzymi wpływ na nasz zmysł smaku miało naturalnie otwarcie się na obce tradycje kulinarne, jak również pojawienie się […]

Czytaj dalej

Chrupkie i zdrowe przekąski – o popularnych domowych kiszonkach

Kiszonki są tak silnie zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że wydaje nam się, iż jest to przede wszystkim słowiański przysmak, rzadko napotykany w innych częściach świata. Jednak domowe kiszonki lubiane są nie tylko w Europie, ale też w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji. Kwaszonki znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych Badacze historii potwierdzili, […]

Czytaj dalej

Zalecamy pić sok z kiszonej kapusty i buraków!

Produkty fermentowane po latach zapomnienia ponownie wracają na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają również nowe, dotychczas mniej lubiane warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o leczniczych atutach fermentowanego jedzenia nie sposób pominąć także napojów takich jak maślanka, kombucza albo rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie są godne uwagi – […]

Czytaj dalej