Ostatnio coraz rzadziej spożywamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, a przez to potrzebę natychmiastowego najedzenia się, chętnie rezygnujemy z zup, ograniczając się do posiłków kiedyś serwowanych zazwyczaj jako to drugie danie. Jednak tradycyjne polskie zupy, takie jak żurek oraz barszcz biały, zostaną z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli własnoręcznie przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to w dalszym ciągu stanowią one stałą pozycje w menu bufetów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są powszechnie podawane w trakcie spotkań wielkanocnych i bożonarodzeniowych.
Żurek to nie barszcz biały – Czy istnieje jeden obowiązujący przepis na żurek i barszcz biały?
Kiedy spyta się obywatela polski o zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to bezzwłocznie wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób wręcz nie wie, że to dwa odmienne potrawy, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem co do zasady żurek przyrządza się z zakwasu mąki żytniej, natomiast barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. Ale to nie jedyne, co różni te zupy, niemniej trzeba wyraźnie zaakcentować, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest bowiem sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla umiejętności kucharza i jego indywidualne upodobania. Co jednak da się wyróżnić to fakt, że do barszczu białego zwykle dodaje się więcej jarzyn i grzybów. Zabiela się go również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można zastosować sok kapusty kiszonej lub z ogórków kiszonych. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej złożone, gdyż w ramach tej rodziny zup wydziela się trzy typy:
– kwaśny, gęsty żur sporządzany z reguły z pokaźną ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kartoflami;
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go zwykle z jajkiem oraz pieczywem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kawałki ziemniaków zalewa się zakwasem żytnim albo chlebowym.
Zakwas na barszcz biały lub żurek można kupić
Zrobienie zakwasu na wyszczególnione wyżej zupy nie jest trudne, chociaż nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. W internecie znajduje się dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, które warto wykorzystać. Stosując jednak domowy zakwas trzeba przewidzieć przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, gdy chęć np. na barszcz biały przyjdzie do was niespodziewanie, zalecamy wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez trudu nabędziemy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, na bazie których zrobimy wyśmienity barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski lub śląski.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]