Sól himalajską kupisz na superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.
Substancją konieczną do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności posiada niejodowana sól kłodawska oraz sól himalajska? Z jakiego powodu należy stosować je w kuchni?
Sól himalajska – jakie minerały zawiera?
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która świetnie podkreśla smak potraw. Chociaż nieumiarkowane użycie soli może mieć negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej odpowiednie porcje (w granicach 6 g dziennie) są potrzebne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek regulujący podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów mających prawie 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, takich jak cynk, selen czy wapń, a przy tym jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska doskonale podbija smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska – używana nie tylko w kuchni
Sól kłodawska z kolei to składnik o wysokim stopniu czystości – zawiera prawie 97% NaCl i stanowi znakomity do domowych przetworów. Jest m.in. kopalnią cynku, wapnia czy potasu, czyli składników potrzebnych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, skutkiem tego nie zatraca swoich właściwości i jest łatwo wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]