Kliknij tutaj, aby zamówić ogórki kiszone w folii.
W zupie, na kanapce, w sałatce bądź w formie surówki do dania głównego – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, ponieważ kiszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i pyszne.
Kiszone ogórki – zrób je samodzielnie bądź kup gotowe
Kwaszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich wykonanie jest nadzwyczaj proste. Stosuje się do tego duże gliniane garnki albo beczki z drewna, w których ogórki wespół z przyprawami zalewa się wodą z solą. Potem stawia się pojemnik na nie mniej niż dwa tygodnie w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Miłośnicy mało kwaśnych smaków mogą skonsumować kwaszonkę już po paru dobach – ogórki tego typu nazywamy „małosolnymi”. W bazowej recepturze do zalewy wraz z ogórkami dodaje się czosnek oraz koper, lecz smak ogórków kiszonych można podkręcić też innymi dodatkami, m.in. gorczycą, liśćmi czarnej porzeczki bądź cząstkami ostrej papryki. Oczywiście nie każdy ma czas czy wystarczająco miejsca w kuchni, by osobiście przyszykować takie kiszonki. Nie każdy posiada również spiżarnię albo piwnicę, w której może gromadzić przetwory w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednakże, iż trzeba odmówić sobie spożywania kiszonych ogórków – w każdej chwili możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, np. w pojemnikach z uchem czy w woreczkach z folii, które bez problemu da się schować w lodówce.
Jakie witaminy i składniki odżywcze spożywamy wraz z kwaszonymi ogórkami?
Od setek lat panuje przekonanie, iż sfermentowane warzywa dobrze wpływają na ludzki układ pokarmowy. Dzieje się tak, ponieważ wraz z kwaszonkami spożywamy pożyteczne kultury bakterii, które obniżają pH przewodów pokarmowych i korzystnie wpływają na ich florę, poprawiając w konsekwencji proces trawienia. Lecz na tym nie koniec! Kiszone ogórki są niskokaloryczne (dostarczają zaledwie 12 kilokalorii w 100 g), a przy tym zawierają m.in. witaminę D, C i K1, witaminy z grupy B, jak również sporo składników odżywczych istotnych dla właściwego funkcjonowania organizmu, to przykładowo wapń, żelazo, magnez, sód i cynk. A co z sokiem z kiszonych ogórków? Jeśli nie przeszkadzają kwaśne smaki, polecamy nie wylewać go po zjedzeniu kiszonek. Lepiej go wypić albo wykorzystać do zupy ogórkowej, gdyż w miarę kiszenia składniki odżywcze przechodzą po części do zalewy. Trzeba jednak podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się wszak spora ilość soli.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]